Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Ablakcsere előtt

2013. február 25. 14:34 - Fekete Józsi

Álmai otthonát építi? Átépíti lakását vagy csak felújítani, korszerűsíteni szeretné? Bármelyik esetről legyen is szó, mindenképpen szükséges lehet nyílászárók, többek között ablakok vásárlása, cseréje. Manapság a bőség zavarában szenvedünk ezen a téren. Annyi típusa létezik az ablakoknak, hogy a laikus már elvész a választékban. Egy üzletbe betérve vagy egy internetes oldalon böngészve nehezen tud dönteni, esetleg nem is a megfelelő típust választja.

ablak01.jpg

Ablakválasztás

ablak03.jpgAz építtetők, felújítók többsége számára az új ablakok két legfontosabb tulajdonsága a kinézete és az ára. Egy első ránézésre esztétikus ablak vonzó árajánlattal kombinálva arra késztetheti a vásárlót, hogy a nyílászáró többi tulajdonságának figyelembe vétele nélkül döntsön. Ha szeretnénk elkerülni ezt a helyzetet, érdemes alaposan felkészülni vásárlás előtt. Az esztétikum valóban nagyon fontos, azonban ma már esztétikus nyílászárók sokasága létezik. Döntő szempont lehet adott esetben az ár is, de egy valóban jó minőségű ablak nem kerül annyival többe, mint amennyi bosszúság és veszteség érhet minket egy rosszul megválasztott ablak beépítése miatt. Az ablak esetleg nehezen kezelhető lesz, rosszul záródik, mert vetemedik. Megváltozik idővel a színe, netán repedezik is itt-ott. Magas lesz a fűtésszámla, mert nem véd eléggé a hidegtől. Igyekeznünk kell elkerülni ezeket az eshetőségeket!

Ami valóban számít

ablak02.jpgMit várunk el egy jó minőségű ablaktól azon kívül, hogy esztétikus és megfizethető legyen? Azt mindenképpen, hogy megfelelően használható legyen ott, ahová szánjuk és biztosítson elegendő fényt is. Más ablaktípusra van szükségünk, ha pincére, alagsorra, földszintre, tetőtérre keresünk nyílászárót. Ugyancsak számíthat, hogy utcára  vagy udvarra néző lesz-e az ablakunk. Nyithatósága is meghatározó lehet. Elég ha csak a különböző helyigényre és a biztonságra gondolunk ezzel kapcsolatban. Rendkívül fontos leendő ablakunk hőszigetelő képessége is, amit a beépített üveg típusa, az üvegrétegek száma, az ablak keretének anyaga és szerkezete is befolyásol. Ugyanezek határozzák meg az ablak lég-, hang- és vízszigetelő képességét is.

A következő cikk az ablakok főbb típusait tekinti át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr455104473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása