Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Passzívházak pro és kontra

2013. április 04. 08:10 - Fekete Józsi

Valamennyiünk álma egy olyan lakás, ahol állandóan friss a levegő, nyáron nincs túl meleg és télen sem kell fűteni. A passzívházak ezt az álmot - majdnem - megvalósítják. A tervezés és kivitelezés során elsődlegesen az épület fűtésének energiaigényére és a légtömörségre koncentrálnak. Ez meghatározza az épületek fekvését, alakját, szerkezetét.

passzivhaz02.jpg

Légtömörség

legtomorseg.jpgA mai korszerű nyílászárók igen jó hő- és vízszigetelő képességgel rendelkeznek. Nem szökik ki télen a fűtés melege és nyáron sem jön be a hőség - hacsak nem szellőztetünk. Merthogy ablakaink bizony a friss levegőtől is elzárnak minket. A légtömörség fogalma a levegő ezen áramlásával kapcsolatos. Passzívházak esetében igen alacsony légtömörség értéket ír elő a szabvány. Ez a "huzatnélküliség" kellemesebbé teszi a lakók életét. Megakadályozza, hogy a beszökő párás levegőből kicsapódó nedvesség károsítsa az épületet, a berendezési tárgyakat. Kizárja a polleneket, mely allergiások számára fontos szempont. A szellőzést szűrőkkel ellátott szellőzőrendszer biztosítja.

Energiaigény

energaifelhasznalas.jpgPasszívházak esetén a fűtési energiaszükséglet nem lehet több 15 kWh/m²/év értéknél. Ez még az igen energiatakarékosnak számító épületek energiaigényének is mindössze a fele. Csak a szellőztetéshez felhasznált beáramló levegőt kell fűteni, hiszen a szerkezeti elemeken keresztüli hőveszteség elhanyagolható. A szellőzést hőcserélős (hővisszanyerős) szellőztető rendszerrel oldják meg. A szükséges minimális fűtéshez a Nap energiáját és a házban élők által termelt hőt használják fel. Amennyiben ez mégsem lenne elég, elektromos fűtéssel lehet emelni a hőmérsékletet.

Miért épül kevés passzívház?

Azt hinnénk, hogy ami ennyire hasznos és kellemes, az hamar elterjed. Az utóbbi években nálunk is épültek passzívházak, de igen kevés. A német szabványok szigorúak, nehéz ezeknek megfelelnie egy épületnek.
A felhasznált építőanyagoknak, speciális gépészeti berendezéseknek jó minőségűeknek kell lenniük és mint tudjuk, a minőségnek ára van. Egy passzívház felépítése 25-30 százalékkal többe kerülhet, mint egy hagyományos - akár A kategóriás - családi ház kivitelezése.
A gépészeti berendezések üzemeltetéséhez áram szükséges. Bár nem nagy a fogyasztásuk, ha a plusz fűtést is hozzászámoljuk, ez már nem elhanyagolható tényező. Márpedig a magyar elég fázós - kevesek számára elegendő az állandó 18 C°-os hőmérséklet.
A Nap energiájának megfelelő hasznosításához elengedhetetlen az épületek megfelelő tájolása. Ezt az építési telkek fekvése, beépítési lehetősége gyakran kizárja.
Az építtetők nagy része szereti, ha maga dönthet róla, milyen legyen az épület. A passzívházak nem sok teret engednek a fantáziának. Csak a hasábforma külső felülete elegendően kicsi a szabványoknak megfelelő értékek eléréséhez.
A legidősebb passzívház mindössze két évtizedes. Sokaknál ez is visszatartó erő lehet. Még nem lehet tudni, hogyan állják ki ezek az épületek az idő próbáját.

passzivhaz01.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr455183012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bungee 2013.04.05. 11:26:04

Szeretnem, ha a szerzo kifejtene bovebben a kovetkezo kijelenteseit:

1. "A gépészeti berendezések üzemeltetéséhez áram szükséges..."
Tudtommal barmilyen gepeszeti berendezes uzemeltetesehez energia szukseges, meg egy egyszeru kalyha uzemeltetesehez is, mivel valaki be kell hozza a fat a kamrabol es ra kell tegye a tuzre. A passziv hazaknal megadott max.15 kWh/m²/év magaba foglalja az uzemelteteshez szukseges energiat is.

2. "Csak a hasábforma külső felülete elegendően kicsi a szabványoknak megfelelő értékek eléréséhez."
Ezt a kijelentest nem igazan ertem, de ha mar annyira irtozunk a hasabtol mint mertani test, eleg korulnezni, hogy megallapitsuk, a hazak 90% hasabok osszessegebol all, a tetok pedig gulakbol. Lehetne maskepp is, akarcsak a passziv hazak eseteben is, erre nincs megkotes, de az emberek osztonosen ragaszkodnak ezekhez az egyszeru formakhoz.

3. "A legidősebb passzívház mindössze két évtizedes. Sokaknál ez is visszatartó erő lehet. Még nem lehet tudni, hogyan állják ki ezek az épületek az idő próbáját."
A passziv hazakat ugyanolyan epitoanyagokbol es ugyanolyan tehnikaval epitik mint a hagyomanyos epuleteket, csak kulonos figyelmet forditanak szamos reszletre, mint pl a hohidak kikuszobolese, a tajolas, a szelloztetes kontrollalasa, stb. A kivitelezes vegeztevel ezeket a kriteriumokat a gyakorlatban is leellenorzik, ugy is mondhatjuk a passziv haz es hagyomanyos haz kozott az a kulonbseg, mint egy regi nagy fogyasztasu es egy uj gazdasagosabb motor kozott, csak az elobbi meg tesztpadon sem jart.

"A Nap energiájának megfelelő hasznosításához elengedhetetlen az épületek megfelelő tájolása. Ezt az építési telkek fekvése, beépítési lehetősége gyakran kizárja."
Ezzel a kijelentessel nagyjabol egyetertek, viszont a tervezonek epp az a dolga, hogy az adott korulmenyeket figyelembe veve keszitsen tervet. Altalaban az ember vesz/orokol egy telket es aztan terveztet egy hazat, ami megfeleljen a helyi adottsagoknak, szabalyozasoknak.

Fekete Józsi 2013.04.05. 14:00:54

@bungee: Igyekszem gyorsan, mindemellett kimerítően válaszolni. :)
1. Akár csekken, akár átutalással fizetjük a villanyszámlát, az bizony nem kevés. Ha a fűtésre árammal segítünk rá, és a szellőztetéshez is áramot használunk, akkor még inkább nem az. A magyar ember sajnos nem elég tudatos, így képes hidegnek érezni a 18 C°-ot is, ráadásul olykor elfelejtkezik magáról és kinyitja az ablakot vagy túl lassan engedi be a macskát... Ez csak részben akart vicc lenni, ugyanis a szabványokban meghatározott értékeket csak addig biztosítja a passzív ház is, amíg azt "a szabványoknak megfelelően" használjuk. A kivitelezés költségeinek megtérülése 8-10 vagy akár 15 évre is elnyúlhat, ha nem elég tudatos a lakó. Azt se felejtsük el, hogy a fa felvágása, behozása, kályhára rakása egészséges testmozgás, ráadásul olcsóbb, mint az áram. :)
2. A hasábformával kapcsolatos nézeteim vegyesek. Egyszerűen építhető, energiatakarékos (nincsenek fölösleges fal- és tetőfelületek), megszokott stb. Teljesen ésszerűtlen ugyan tőlem, de szeretem a változatosságot és a hasábforma sok hasznos tulajdonsága ellenére tetszenek az egyedi ötletek. Nem a kis tornyocskákra gondolok itt, hanem például az ívelt formákra.
3. A német szabvány szigorú feltételeinek teljesítéséhez igen jó minőségű alapanyagokra, gépészeti berendezésekre és precíz kivitelezésre van szükség. Az ember alapból bizalmatlan. Fél, hogy idővel valami meghibásodik. Murphy törvénye is kimondja, hogy "ami elromolhat, az el is romlik". Még ha nem is lesz szükség cserére, de már nem lesz olyan az a valami, mint régen és így a passzív ház már nem is annyira lesz méltó a nevéhez. Igaz, ugyanez a lehetőség fennáll a hagyományos házak esetében is, csakhogy ott kevesebb forog kockán. Nem mindegy például, hogy évek múlva a plusz fűtést 1-2 hasáb fával vagy árammal biztosítom.

bungee 2013.04.05. 15:07:02

@Fekete Józsi: Koszonom a valaszat, ugyanakkor hadd jegyezzem meg meg, hogy a passzivhazaknal 20C° az eloirt belso homerseklet, nem 18C°, ezt a homersekletet kell biztositsa a max 15kWh/m²/év fogyasztas mellett, ugyanakkor tudtommal a klasszikus futesrendszereket is ennek a homersekletnek a biztositasara meretezik, illetve egy normal haznal is tobbet fogunk futesre fizetni ha magasabb homersekletet szeretnenk a hazban, nem csak a passzivhazban.
Az is tevhit, hogy passzivhazat csak elektomos arammal lehet futeni, barmilyen futesrendszert alkalmazhatunk, nap altal melegitett viztol az egyszeru kalyhaig. Valoban az eletromos aramot reszesitik leginkabb elonyben, de velemenyem szerint azert, mert az ilyen rendszereket a legkonnyebb automatizalni.
Amugy ezen az egovon a passzivhazaknal nem is annyira a futes az energiaigenyes, mint inkabb nyaron a hutes, marpedig az eves energiaszuksegletbe ez is bele van szamolva, de mikor klasszikus hazak fogyasztasaval vetik ossze, hajlamosak az utobbinal csak a futesre hasznalt energiat kalkulalni, nyaron a klimatizalo berendezesek (ha egyaltalan van) altal felhasznalt energiat mar nem, pedig azok biztos, hogy elektromos arammal mukodnek.
Egyaltalan nem vitatkozni szeretnek, csak visszaterve az motoros hasonlatra valahogy ugy latom a helyzetet, mint az amerikai motorok vs. europai-azsiai motorok helyzetet. Amig van energia es olcso, addig nehez a fogyasztonak megmagyarazni miert veszodjon a bonyolultabb, tobb tervezest es gondosabb hasznalatot igenylo termekkel. A problema csak az, hogy Ausztria es Nemetorszag mar ott tart, hogy ovodak es korhazak is passzivhaz minositessel rendelkeznek, nalunk meg mindenki viszolyog az ujitastol, pedig megkockaztatom nekik a penzuk is tobb, hogy kifizethessek a rezsikoltseget.

bungee 2013.04.05. 16:08:25

kozben utananeztem, a 15kWh a passzivhaz eseteben is csak a futesre vonatkozik, elnezest

csepke 2013.04.05. 17:02:29

@bungee: "A problema csak az, hogy Ausztria es Nemetorszag mar ott tart, hogy ovodak es korhazak is passzivhaz minositessel rendelkeznek, nalunk meg mindenki viszolyog az ujitastol, pedig megkockaztatom nekik a penzuk is tobb, hogy kifizethessek a rezsikoltseget.
" Szerintem nem elsősorban az újítástól való viszolygásról van szó, inkább talán attól, hogy ezek szerint a passzívházhoz teljes életszemléletet kell váltani. Pl. el kell felejteni azt, hogy egy hógolyózásból hazaérve az ember nekitámasztja a lábát a kályhának, mert nincs olyan fűtőtest ha jól értelmezem, ami hőt sugároz, vagy hogy nyáron nem tárja ki szélesre az ablakot az ember, hogy kikönyököljön rajta és hallgassa a tücsköket...stb. Nekem semmilyen házam nincs, de ha választhatnék, hát lehet, hogy én sem szívesen laknék kvázi akváriumi hal módjára, a saját kertemtől sterilen elszeparáltan.

bungee 2013.04.07. 12:24:21

@csepke: Latom itt alapvetoen teves elkepzelesrol van szo, ami ertheto is, mert a szakirodalman kivul mindenhol felszinesen irnak a passzivhazakrol, erzesem szerint a szerzok nem is jartak meg ilyen epuletben. Nemetorszagban es Ausztriaban peldaul azzal oszlatjak el a tevhiteket, hogy evente nyilt napokat szerveznek, ahol csaladi hazaktol szocialis epuletekig egy sor passzivhazat lehet latogatni. En is eleinte azt gondoltam, hogy egy zart burokban kell elned, viszont egy kollegam meghivott tobbszor az o majdnem passzivhazaba (a szamlak alapjan 15 helyett 20 kWh/m²/év fogyasztast ert el) es egyaltalan nem ereztem, hogy most valami hermetikusan zart terben vagyok. O is kinyitja a teraszajtot ha tavaszi szellore vagy madarcsicsergesre vagyik,persze ilyenkor tudomasul veszi, hogy a fogyasztas meg fog emelkedni, de meg mindig nem kozeliti meg egy atlagos hazet.
Termeszetesen vannak kompromisszumok, de hol nincsenek? En egy klasszikus haznal is kompromisszumnak tekintem azt, hogy tudom van x penzem egy honapban, amit gazszamlara kell koltsek, ahelyett, hogy csak egy reszet koltenem el es a maradekbol elmennek sielni peldaul.
En tarsashazban lakom, de sok ismerosom van aki masodmagaval 4 szobas csaladi hazban el es telen nem futenek csak a nappaliban es haloban, na akkor ez most mennyire komfortos, nem beszelve az olyan karos hatasokrol, mint kondenz, penesz megjelenese a futetlen helysegekben?

csepke 2013.04.07. 16:37:53

@bungee: Igen, azt hiszem mint mindenben ebben is a mértékletesség a kulcs. Kb. egy telítettségi görbe mentén tudom elképzelni, hogy mi mindennek kell teljesülni ahhoz hogy valódi passzivház legyen. A kívánalmak első 80%-a még ésszerűségnek minősül, és észrevehetően csökkenti a kötségeket pl. a tájolás, vastag falak, szigetelés, az eresz árnyékolja az ablakot..stb., aztán egyre több apróság már nem csökkent annyit. Valahol nekem itt lenne a határ, több flikk-flakk betartására én pl. nem lennék képes a rezsiszámla ügyében. De ennyit meg szerintem egy átlag régi magyar falusi vályog ház is tudott, amikor az emberek még megfigyelték a környezetüket és úgy építkeztek.

h.e.g.a 2013.04.09. 08:29:00

Dicséretes, hogy ezzel a témával foglalkozik a blog, kár, hogy olyan sok a félreértés, ferdítés a cikkben. Röviden reagálok a legmarkánsabbakra:

A passzívház, mint olyan nem szabvány, csupán egy követelményrendszer. Amely épület eléri a kritériumokban meghatározott szintet nevezhető passzívháznak, pont. Nincs megkötés - sőt még ajánlás sem - sem az épület formájára, sem az alkalmazható építőanyagokra, sem a gépészeti rendszerre, sem a belső hőmérséklet, sem - sem - sem.

Igaz azonban, hogy egy kompakt, megfelelően tájolt épülettel könnyebben / olcsóbban elérhető az alacsony fűtési igény. De hangsúlyozom, ez nem 'szabvány', csak a józan paraszti ész. Ez is passzívház független, az adottságokon, az építtetőn és természetesen a tervező hozzáadott értékén múlik.

Tévedés azt írni, hogy csak elektromos fűtési megoldás alkalmazható (bármit is jelent ez a fordulat). Egy épület esetében - de különösen igaz ez ilyen alacsony fűtési igény esetén - nem csak a fűtés, de a melegvízellátás problémáját is szem előtt kell tartani. Ebből a szempontból talán a legegyszerűbb / legolcsóbb még most is a gáz alapú hőtermelés - és passzívházban való alkalmazására is van jópár példa. A tapasztalat azonban az, hogy az építtetők manapság egyéb szempontokat is mérlegelve sokszor döntenek valamilyen megújuló energiaforrás, pl. hőszivattyú alkalmazása mellett.

Van még egy fontos kritérium, ami az épület teljes (nem csak fűtési) energiafelhasználását mutatja. Az össz. primerenergia mutató pont a tisztán elektromos alapúak helyett a hatékonyabb energiafelhasználású megoldások irányába tolja el a passzívházak gépészeti kialakítását.

18 C°: Passzívházak esetében - az egységesség és az összemérhetőség miatt - 20 C° belső hőmérséklet mellett kell elérni a háznak a max. 15 kWh/m²-es éves fűtési hőigény értéket. Ettől még mindenki olyan hőmérsékletet tart a lakásában, amennyit csak akar, nincs korlát.

Kivitelezési felár: Jelentős mennyiségű németországi tapasztalat alapján elmondható, hogy a passzívházak beruházási költsége 8-15%al magasabb hagyományos társaiknál. (Ez egy statisztikai átlag, aminek nem mondanak ellent azok az itthoni konkrét számok sem, miszerint hagyományos épületekkel közel azonos áron, vagy akár jelentősen drágábban is építhető ilyen épület. Az eltérés a konkrét épületek jelentősen eltérő műszaki színvonalából adódik.)

Miért épül kevés passzívház?: Miért épül kevés épület Magyarországon? Összetett kérdés.
Ennek ellenére manapság alig van olyan építtető, aki ne gondolna jövendőbeli fűtési költségeire és a passzívház - mint egyfajta zsinórmérték - ne lebegne a szemei előtt építkezése során.

Végezetül, hadd ajánljak pár idevágó bejegyzést - passzívházakkal és az energiatudatosságal foglalkozó - saját blogomról:
Mennyiből hozható ki egy passzívház? - holnaphaz.blog.hu/2013/01/09/mennyibol_hozhato_ki_passzivhaz
Passzívházak előnyei és hátrányai - az én olvasatomban - holnaphaz.blog.hu/2012/03/01/pro_kontra_rekontra

Üdvözlettel:
Hegedűs Attila
okl. építészmérnök, passzívház tervező
holnaphaz.blog.hu/

Fekete Józsi 2013.04.12. 13:03:03

@h.e.g.a: Köszönöm a kiegészítéseket, mindazonáltal nekem is lenne megjegyzésem.
„A szabvány elismert szervezet által alkotott vagy jóváhagyott, közmegegyezéssel elfogadott olyan műszaki (technikai) dokumentum, amely tevékenységre vagy azok eredményére vonatkozik, és olyan általános és ismételten alkalmazható szabályokat, útmutatókat vagy jellemzőket tartalmaz, amelyek alkalmazásával a rendező hatás az adott feltételek között a legkedvezőbb.” /Nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény 4.§ (1)/
A nemzetközi szabványosítás több évet vesz ugyan igénybe, de a passzívház követelményrendszere már átment a szabványosítás folyamatán. Való igaz, hogy nem kötelező megfelelni a szabvány kritériumainak, de amelyik ház nem felel meg, az nem passzívház. Mi itt passzívházakról írtunk. Ferdítéssel vádolni a szakértők és felhasználók népes táborát... legalábbis meggondolandó.
(Lehetne a többi pontról is vitatkozni, de az már nem férne bele egy kommentbe.)

h.e.g.a 2013.04.15. 18:45:25

@Fekete Józsi: Nem látom, hogy az idézet mit igazol? Ha létezik a szabvány, kérem adja meg annak pontos jelét (MSZ, EN, ISO ...) !

'Ferdítéssel vádolni a szakértők és felhasználók népes táborát..'
Itt sajnos félreértés van. Nem vádoltam senkit, csupán a cikkben megfogalmazott tévedésekre kívántam felhívni a figyelmet.

Fekete Józsi 2013.04.16. 02:06:52

@h.e.g.a: A "passzívház szabvány" kifejezést használják egyaránt szakértők és laikusok - nem véletlenül.
A passzívház jellemzőinek meghatározott értékeket kell teljesítenie. Ezen értékek mérése szabványokban meghatározott módon történik.
Épület-légtömörség: DIN EN 13829
Opak épületrészek U-értéke: DIN EN ISO 6946
Üvegfelületek hőátadási tényezője: DIN EN 673 és összenergia-áteresztési hányad: DIN 410
Sorolhatnám még tovább. Feltételezem, már találkozott ezekkel a követelményekkel, de ha mégsem így lenne, néhány oldal nagy segítségére lehet:
passzivhazepitok.hu/wp-content/uploads/2011/11/ph_koevetelmenyek_lakoepueletekre.pdf
passzivhazepitok.hu/szabvany/minosegellenorzes/
www.passzivhaz-akademia.hu/index/minosegi_kovetelmenyek_passzivhazak_szamara.html
www.magyarinstallateur.hu/archivum/201204/egyszerusitett-energetikai-kovetelmenyrendszer-lakoepuletek-passzivhazi-korszerusitesehez
Azt hiszem, ennyi elég a szabványokból. :)

h.e.g.a 2013.04.16. 09:56:35

@Fekete Józsi:
Sajnálom, hogy ennyire leragadtunk ennél - az amúgy nem túl nagy jelentőségű - kérdésnél. Nem kívánok nyelvészkedni, de az idézett 'passzívház szabvány' kifejezés helyett precízebb, helytállóbb és a lényeget sokkal jobban megragadó a 'passzívház követelményrendszer' megfogalmazás, tekintettel arra, hogy nincs egy olyan nemzeti, vagy nemzetközi szabvány, amely az ilyen épületek egészével foglalkozna. A beidézett szabványok nem passzívház specifikusak, azok a különböző épületelemek, anyagok jellemzőinek meghatározását és a mérési eljárásokat írják körül. De ettől függetlenül nem kívánom meggyőzni, ki-ki döntse el, milyen kifejezést használ.

A lényeg viszont az - bár közkeletű, de tévedés ez is - hogy ez a követelményrendszer nem ír elő, nem határoz meg semmilyen konkrét megoldást sem az épület tájolására, formájára, kialakítására, sem az alkalmazandó anyagokra vagy a gépészeti elemekre. Vagyis egy passzívház pont ugyanannyira egyedi, ugyanannyira nem 'szabványos', pont ugyanannyi fantáziát enged meg, mint egy bármilyen más családi ház.

Bár - mint gyakorló tervező és a Passzívházépítők tagja - ismerem, de köszönöm a belinkelt anyagokat, másoknak biztosan hasznos információt jelenthetnek.
süti beállítások módosítása