Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Mobilházak

2013. április 18. 07:15 - Fekete Józsi

Nálunk csak az utóbbi években jelentek meg a Nyugat-Európában és Amerikában már jól ismert mobilházak. Ezek az általában jó minőségű kész házak kiválóan alkalmasak nyaralónak, vendégháznak, irodának vagy akár fagylaltozónak is.

mobilhazszallitas.jpg

Mit tudnak a mobilházak?

mobilhaz.jpgMint nevük is mutatja, ezek az épületek mozgathatók. Erős fémvázra épült könnyűszerkezetes épületek, melyek kerekeiken gurulnak. Közúton rövid távolságra és csak útvonalengedéllyel vontathatók, legfeljebb 5 km/h sebességgel. Nagyobb távolságra trailerrel szállíthatók.
Többnyire szendvicspanel falakkal és tetővel épülnek. A belső tér kialakítása a megrendelők igényei szerint változtatható. A szobák számától, méretétől függően 3-4 m széles és akár 11 m hosszú is lehet a mobilház. Minimálisan egy szobával és konyhával, fürdőszobával rendelhető, de akár 5 szobás és 2 fürdőszobás is lehet. Jellemzően teljes berendezéssel szállítják, de egyes gyártóknál kérhető bútorzat nélkül is.
A telekre telepítéshez nem igényel fix alapozást, legfeljebb a letámasztások alá betonlapokat. A közművekre többféleképpen csatlakoztathatók. A mobilház fűtését többnyire árammal vagy gázzal oldják meg, de akár fatüzeléses fűtés is lehetséges.

Telepítés és árak

mobilhaztelepites.jpgJó minőségű használt mobilházhoz már másfél millió forintért is hozzájuthatunk, de egy új mobilház mindennel együtt akár 15 millióba is kerülhet. Nagy a különbség az egyes gyártók, szállítók árai és a nyújtott szolgáltatások között. A magyar gyártók többnyire díjmentesen végzik el a telepítés helyének szemrevételezését és javaslatot is adnak a közművek kialakításához. Ha a terület előkészítését is ők végzik, azért természetesen már díjat számolnak fel, amely 100-500 ezer forint között változik az elvégzett munkától függően. Általában a magyarországi szállítás díjmentes, de a külföldről történő behozatal 100-800 ezer forintunkba is kerülhet. Használt mobilháznál - hacsak nem felújítva vállalja a cég a szállítást - 100-500 ezer forint plusz költséggel lehet számolni.
Telepítés előtt mindenképpen érdeklődni kell az adott település önkormányzatánál, mivel a jogszabályok értelmezése nem egységes. Egyes településeken szükséges építési engedély beszerzése, máshol csak bejelentési kötelezettsége van az építtetőnek.

Szólj hozzá!
Címkék: mobilház

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr135230123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása