Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Farkasbiztos szalmaházak

2013. június 10. 07:31 - Fekete Józsi

Mintegy 110 évvel ezelőtt Nebraskában valakinek eszébe jutott, hogy szalmabálákból is lehetne házat építeni. Valószínűleg nem ismerte a mesét, amelyben a farkas elfújta a szalmából épült házat. A szalmaház kiállta az idő próbáját. Sem a farkas, sem a szél nem fújta el. Azóta sok ezer épület készült szalmabálák felhasználásával.

nyirsegi-szalmahaz.jpg

A szalmaház szerkezete

szalmafal.jpgA szalmát könnyű, törékeny, gyúlékony anyagként ismerjük. A préselt szalmabálák ugyanakkor igen nagy teherbírásúak és magas hőnek is ellenállnak. Agyaggal bevonva akár 1000 C°t is elviselnek. Ha az összepréselt szalmára hálót tesznek, megvasalják, olyan "szendvicspanel" jön létre, amely akár önállóan is felhasználható falazó anyagként. Három méternél magasabb épületekhez minden esetben faváz szükséges. Ezt az úgynevezett "létravázat" töltik ki a szalmabálákkal. A 45-50 cm széles fal mindkét oldalról 5 cm-es agyagvakolatot kap. Az agyag védi a hőtől és az egyéb hatásoktól. Mészfestékkel festik, hogy lélegző maradjon. A tető lehet hagyományos gerendavázas, cserepes.
A szalma nagy ellensége a víz, ezért gondot kell fordítani rá, hogy se alulról, se felülről ne hatolhasson be a nedvesség. Ezt a problémát a hagyományos beton alapzat és az átlagosnál szélesebb eresz megfoldja. A fürdőszoba kialakításánál is gondolni kell a falak védelmére.

Miért jó?

szalmabala.jpgKönnyen belátható, hogy a szalmaházak építése olcsó és környezetkímélő módszer lakások kialakítására.
A felhasznált anyagok természetesek: szalma, fa, agyag és mész. Az építőanyagok előállítása alig terheli a környezetet - mindössze a beton alapzat kiöntése. A szalma minden aratásnál újratermelődik, olcsón beszerezhető. Mivel ezek az építőanyagok általában kis távolságon belül megtalálhatók, a szállítási költség sem lesz túl magas. Akár az építési költség 20-30 százalékát is megtakaríthatjuk egy téglaépülethez képest.
A ház felépítése kevés gépi munkát igényel. Az alap elkészülte és a váz felállítása után pár nap alatt befejezhető.
Az agyag-fa-szalma szerkezetű falak kiváló hő- és hangszigetelő képességűek. Télen a fűtésen, nyáron a hűtésen spórolhatunk sokat. A szalmafal páraáteresztő, nem gombásodik, a bogarak sem szeretik.
A nedvességtől megfelelően védett szalmaház rendkívül tartós - több száz évig is állhat.

Szólj hozzá!
Címkék: szalmaház

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr325351969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása