Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Ingatlanhirdetés (régen és) ma

2016. december 04. 17:51 - Fekete Józsi

Kezdetben vala... hogy Ádámnak és Évának még nem kellett ingatlanhirdetéseket böngésznie. Igaz, nem kaptak lakást a Szentírás szerint az Úrtól, de nem is nagyon volt rá szükségük (eleinte). Ha nem a Biblia felől közelítve nézzük a régmúltat, a helyzet akkor is hasonló: az első emberek még viszonylag könnyen számon tarthatták a megüresedett barlang-, üreg- és egyéb helyeket. Mára azonban jócskán megváltozott a helyzet.

Ősemberbarlang

Hol és hogyan hirdess, ha el akarod adni a lakásodat?

  1. Eladó házEladó ingatlanodról előnyös fotókat mellékelj! - Ha magad nem tudsz ilyeneket készíteni, inkább keress valakit, aki ért a dologhoz. Az ingatlanosok nagy része valószínűleg szakértő módon irányítja az objektívet.
  2. Hirdetésedben add meg a fontos, érdeklődésre számot tartó információkat! - Ha lehetséges, mellékelj alaprajzot is. Írj pár szót az eladó ingatlan környezetéről és semmiképp ne feledkezz meg az elérhetőségről!
  3. Rövid, figyelemfelkeltő, informatív szöveget írj hirdetésedhez! - Igaz, sokkal nagyobb nyilvánosságot kaphat egy Facebook-on terjedő vicces (vagy annak szánt) ismertető, de nem biztos, hogy a leendő vevődhöz is eljut.
  4. Hirdesd megfelelő helyen eladó lakásodat! - Ma már számtalan ingatlanhirdetés feladási lehetőséget találhatsz az interneten, és elég sok papír alapút is. Ha megteheted, inkább fizess a megjelenítésért, hiszen ez egy jó befektetésnek tekinthető. A profi cégek igyekeznek minden olyan információt közzé tenni eladó lakásodról, amely érdekelheti a leendő vevőket. A problémát számodra az okozhatja, hogy minden ingatlan esetében így van ez. A térképen például nem csak a Te eladni kívánt házad vagy lakásod jelenik meg, hanem esetleg a közelében fekvő többi eladó ingatlan is.
  5. Hirdesd magad az eladni kívánt ingatlant! - Ha saját weboldalt készítesz az eladó lakás, ház vagy házrész számára, és annak biztosítod a nyilvánosságot, sokkal bővebben lesz lehetőséged ecsetelni az eladó ingatlan előnyeit. Nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen módon egész biztosan nem fogod előnyhöz juttatni a többi hirdetőt. 

Hogyan ne add el az ingatlanodat?

  1. Konyha-fürdő kombóNe hirdess! - Amíg lényegében csak apró, zárt közösségek léteztek, addig mindenki ismert mindenkit. És ha megüresedett egy ház vagy a tulajdonos el szeretett volna költözni, annak híre nagyon gyorsan elterjedt a faluban és a közeli településeken. Ma már igen sokáig kellene rá várnod, hogy ilyen módon akárcsak a város széléig is eljusson eladó lakásod híre.
  2. Csak az ablakba vagy a kapura, esetleg egy villanyoszlopra tedd ki lakáshirdetésedet, és lehetőleg a kapcsolatfelvétel lehetőségének kizárásával! - Magam is találkoztam már olyan remek megoldással, amikor a lakatlan ház ablakába kitett "Eladó" tábla minden ilyen jellegű információt nélkülözött, Telefonszám nem volt, és még a szomszéd sem tudott információval szolgálni, tehát sikerült tökéletesen kizárni az eladás lehetőségét.
  3. Adj fel hiányos, nevetésre ingerlő, esetleg elborzasztó ingatlanhirdetést! - Igazi sikert akkor érhetsz el, ha csak egyetlen hirdetésed jelenik meg, az is ingyenesen. Olykor persze előnyös is lehet a fotók mellőzése. Például ha a "nagyon csendes utcában" kifejezés azt takarja, hogy közvetlen szomszédságodban a temető bejárata található. Fotó és házszám hiányában ezt az érdeklődők tuti nem fogják észrevenni.
  4. Válassz olyan ingatlanost, aki féltékenyen őrzi megjelenő hirdetéseiben az általad átadott információkat! - Ha például eladandó lakásod címe helyett csak egy városrész neve jelenik meg, ő nem eshet el a jutaléktól, Te viszont valószínűleg elesel a vételártól.

A leglényegesebb kérdés tehát ez: valóban el szeretnéd-e adni a lakásodat? Ha döntöttél és a döntésed "igen", már csak a megfelelő személyeket és eszközöket kell kiválasztanod, amelyek ebben a segítségedre lesznek. Hajrá!

Ház eladó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5712021549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása