Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Okosotthonok elérhető közelségben

2017. április 19. 18:33 - Fekete Józsi

Amikor több évtizede a híradásokban a színes televízióról kezdtek beszélni, sokan úgy vélték, hozzánk az ilyen modern dolgok soha nem fognak eljutni...
Most, amikor még magad nyitod ki kaput, majd magad kapcsolod fel a villanyt a lakásodba belépve, elhiszed-e, hogy egyszer majd az otthonod még a tejet is megrendeli, ha fogytán van a hűtődben? Ugye nehezen?

Távirányítható okosotthon

Sci-fi vagy valóság az okos otthon?

Okosotthon fűtésA kérdésre kétféle válasz adható attól függően, hogy számodra mit jelent az "okos otthon" kifejezés.

Sci-fi - ha úgy véled, az igazi okos otthonnak egy szuper intelligens, öntudattal rendelkező számítógépnek kell lennie, mint a filmekben. Valakinek, aki nem csak biztosítja a kényelmedet, kiszolgál és véd, hanem beszél hozzád, megért téged. Akibe akár szerelmes is lehet az ember...

Valóság - ha nem várod el tőle, hogy beszélgessen veled, megfésüljön és megmossa a fogadat. Ha "megelégszel annyival", amennyit a jelenlegi technikai lehetőségek szintjén egy okos otthon nyújtani tud.
Idézőjeles a "megelégszel vele" kifejezés, hiszen ma már nem kevés az, amire egy okos "okosotthon" képes. Igaz, a tejet még nem mindegyik rendeli meg, de némelyik már erre is megtanítható. Mindtől elvárhatod ugyanakkor, hogy kényelmesebbé, biztonságosabbá varázsolja az életedet.
Ha most arra gondolsz, hogy számodra viszont ez az egész elérhetetlen, megfizethetetlen - vagyis mégsem valóság -, akkor jusson eszedbe a színes TV példája! Eltelt jó néhány év, amióta az okosotthonokról először hallottunk és ma már az interneten rengeteg információt találhatunk róluk. Ami pedig a lényeg: a mostanában épülő korszerű lakások, házak egy része bizony már kis hazánkban is okosotthon. Igaz, nem fésüli meg benne robotkar a hajatokat, de azért hihetetlenül sokat tudnak ezek a rendszerek.

Amit az okosotthonok nyújtani tudnak

  • Kényelem - Ne tagadd, a Te számodra is ez az egyik legfontosabb szempont lakásvásárláskor. Nagyon nem mindegy, hogy az otthonodba belépve hangulatvilágítás, kellemes meleg és halk zene fogad-e vagy pedig sötét, hideg csönd. A "smart home", az okosotthon multimédiás szórakozási lehetőséget nyújt számodra. A hőmérséklet, a páratartalom beállítható, távolról is szabályozható, a világítás pedig akár az ágyból is irányítható.
  • Biztonság - Ha olcsón szeretnéd a hátad mögé söpörni a biztonság kérdését, a legegyszerűbb szerezni egy kapura szerelhető álkamerát és kiírni, hogy "Kamerával védett terület". No persze ennek a megoldásnak az igazi hátránya éppen az, hogy semmit sem véd. Ha valóban fontos számodra a biztonság, inkább okos házat érdemes választanod. Megfelelő beállítás mellett a vízszivárgást éppúgy azonnal jelezni fogja a rendszer, mint mondjuk az ablaküveg kitörését vagy a gyógyszeres szekrény ajtajának kinyitását.
  • Takarékosság - A lakásokban a legtöbb energia a megfelelő hőmérséklet beállításához szükséges. Az okosotthonokban egyrészt finoman hangolható helyiségenként is, napszakonként is a fűtés, másrészt távolról is irányítható. Ha például néhány órával később érsz haza, gondoskodhatsz róla, hogy ne kelljen se órákig az üres házat fűteni, se kabátban vacogni hazatértedkor.

Okosotthon biztonság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2112437527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása