2014.04.03.
07:37

Írta: Fekete Józsi

Kertépítés - A vakond 6 tanácsa

Hamarosan újra hét ágra süt a nap - gondolom téged is vonz már a kerted. Veteményeznél vagy inkább parkot szeretnél? Egészséges, zöld pázsitot fákkal, gyönyörű virágokkal? Ez nekem is tetszene, de félek, nem úgy fogsz hozzá a kertépítéshez, hogy én érezzem jól magam benne. Elmondom hát, hogyan építhetsz kertet a vakondnak.

Vakond

Szólj hozzá!

Címkék: kertépítés pázsit

2013.08.05.
07:32

Írta: Fekete Józsi

Önellátó házak

Ki ne szeretne számlák szorítása nélkül élni? Víz, áram, gáz... Mennyivel több maradna másra, ha nem kellene a szolgáltatóknak fizetni. Megálmodták és megépítették már azokat a házakat, amelyekben az önellátás megvalósítható.

Autonóm ház

Szólj hozzá!

Címkék: önellátás önellátó házak autonóm házak

2013.07.05.
08:32

Írta: Fekete Józsi

Út a hobbitok földjére

Sokunk álma olyan békés, idilli környezetben élni, mint amely Hobbitfalvára jellemző. Apró, békés emberek élnek apró, domboldalba vájt, szinte észrevétlenül a tájba simuló házakban. Vonz minket ez a felhőkarcolók és multik nélküli csöndes világ. A Megye földjére nem utazhatunk el, de megépíthetjük a magunk kis hobbit házát.

hobbitfalva.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hobbit Hobbitfalva hobbit házak

2013.06.10.
07:31

Írta: Fekete Józsi

Farkasbiztos szalmaházak

Mintegy 110 évvel ezelőtt Nebraskában valakinek eszébe jutott, hogy szalmabálákból is lehetne házat építeni. Valószínűleg nem ismerte a mesét, amelyben a farkas elfújta a szalmából épült házat. A szalmaház kiállta az idő próbáját. Sem a farkas, sem a szél nem fújta el. Azóta sok ezer épület készült szalmabálák felhasználásával.

nyirsegi-szalmahaz.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szalmaház

2013.05.22.
07:27

Írta: Fekete Józsi

Barlanglakások

Vízcseppek által évmilliók alatt kimosott üregek, csákánnyal és lapáttal mélyített pincék, munkagépek markolóival kivájt mesterséges barlangok - mind az ember lakhelyei voltak és néhol még jelenleg is azok. A neandervölgyi ember számára nem volt más lehetőség, de a későbbi korok embere választhatott, mégis újra és újra visszatért a föld felszíne alá.

barlanglakas01.jpg

2 komment

Címkék: barlanglakás barlang

2013.05.02.
07:00

Írta: Fekete Józsi

Télen-nyáron faházban

A szerszámos kamráktól a lakóépületekig sokféle szabadtéri faépítmény létezik. A közhiedelem úgy tartja, hogy a faházak nem időtállók, valamint rossz a hőszigetelésük, ezért csak nyáron lakhatók. Azt mindenki elismeri ugyanakkor, hogy ezek az épületek dekoratívak. Környezetükbe jól illeszkednek, belső terük pedig igény esetén rusztikusan kialakítható, hangulatos.

fahaz02.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: faház gerendaház

2013.04.18.
07:15

Írta: Fekete Józsi

Mobilházak

Nálunk csak az utóbbi években jelentek meg a Nyugat-Európában és Amerikában már jól ismert mobilházak. Ezek az általában jó minőségű kész házak kiválóan alkalmasak nyaralónak, vendégháznak, irodának vagy akár fagylaltozónak is.

mobilhazszallitas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: mobilház

2013.04.04.
08:10

Írta: Fekete Józsi

Passzívházak pro és kontra

Valamennyiünk álma egy olyan lakás, ahol állandóan friss a levegő, nyáron nincs túl meleg és télen sem kell fűteni. A passzívházak ezt az álmot - majdnem - megvalósítják. A tervezés és kivitelezés során elsődlegesen az épület fűtésének energiaigényére és a légtömörségre koncentrálnak. Ez meghatározza az épületek fekvését, alakját, szerkezetét.

passzivhaz02.jpg

12 komment

Címkék: energiaigény passzívház légtömörség

2013.03.21.
07:16

Írta: Fekete Józsi

Ablaktípusok - 2. rész

Az előző cikk az ablakok nyitás szerinti típusait és az ablaküveg típusokat tekintette át. A nyílászáró kiválasztása során fontos szempont a beépítendő ablak keretének és a toknak az anyaga is. Az egyes alapanyagok eltérő hő- és hangszigetelési értékekkel rendelkezhetnek, különböző az áruk és befolyásolhatják lakásunk hangulatát is.

Fa ablak

Fa-ablak-11.jpgA természetes szépségű vagy pácolt, lakkozott, festett ablakkeretek utánozhatatlan hangulatot varázsolnak lakásába. Minőségüket elsősorban a felhasznált fafajta határozza meg. A fenyő olcsóbb, a keményfa keretek viszont tartósabbak. Egy jó minőségű fa nyílászáró hosszú élettartamú, hő- és hangszigetelő képessége kiváló.Az ablakok általában réteg ragasztott alapanyagból készülnek. A környezeti hatásoktól felületkezeléssel védik a fát.

Szólj hozzá!

Címkék: ablak keret nyílászáró

2013.03.06.
14:16

Írta: Fekete Józsi

Ablaktípusok - 1. rész

Mielőtt ablakot vásárolunk, érdemes alaposan tájékozódni. A felhasználás helye, az igénybevétel erőssége, a lehetséges veszélyek, az energiatakarékosság és még sok egyéb tényező befolyásolhatja ablakválasztásunkat. Nézzük meg a legismertebb ablaktípusokat!

buko_banfa_ablakkicsi.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ablak üvegtípusok