Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Télen-nyáron faházban

2013. május 02. 07:00 - Fekete Józsi

A szerszámos kamráktól a lakóépületekig sokféle szabadtéri faépítmény létezik. A közhiedelem úgy tartja, hogy a faházak nem időtállók, valamint rossz a hőszigetelésük, ezért csak nyáron lakhatók. Azt mindenki elismeri ugyanakkor, hogy ezek az épületek dekoratívak. Környezetükbe jól illeszkednek, belső terük pedig igény esetén rusztikusan kialakítható, hangulatos.

fahaz02.jpg

A faházak előnyei

fahaz01.jpg

A természetes alapanyagok használata a legtöbb esetben egészségesebb lakókörnyezetet eredményez. Így van ez a fával is, legyen szó akár könnyűszerkezetes faházakról, akár gerendaházakról.
A fából készült épületek olcsóbbak, mint a betonból, téglából építettek. Akár az építési költség negyedrészét is megspórolhatjuk velük.
Gyorsabban felépíthetők. Szerkezettől függően egy faház 2-10 hónap alatt készül el, míg más építőanyag felhasználása esetén akár 1-2 évet is várhatunk a kulcsátadásra. A könnyűszerkezetes házak 2-5 hónap alatt felépíthetők, a gerendaházak építési ideje valamivel hosszabb: 6-10 hónap. Nagy előny ebből a szempontból, hogy a fa épületek télen, fagyos időben is összeállíthatók.
A faházak időtállók. Égésgátlóval, gomba és rovarölő szerekkel kezelhető a felhasznált faanyag, így akár több száz évig is lakható maradhat egy gerendaház.
 A szerszámos kamrák hőszigetelésére a tulajdonosok valóban nem fektetnek hangsúlyt, a lakóépületek többsége azonban jól szigetelt, téliesített. Megfelelő fal és tetőszigetelés esetén hőszigetelő képességük kiváló. A téli fűtésen és a nyári hűtésen egyaránt spórolhatunk.

Milyen legyen?

fahaz03.jpg

A nagyobb alapterületű faépületek fajlagos építési költsége alacsonyabb, mint a kisebb faházaké. Érdemesebb tehát egy nagy épületet több részre osztani, mint több kisebbet építtetni. A szigetelés szükségességét a felhasználás módja határozza meg. Egy garázs vagy egy nyaraló esetén elmaradhat. Utóbbit például általában csak nyáron használjuk, amikor nincs akkora jelentősége a szigetelésnek. Ha lakóházat építtetünk fából, gyakorlatilag elengedhetetlen a téliesítés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr955250211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása