Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Önellátó házak

2013. augusztus 05. 07:32 - Fekete Józsi

Ki ne szeretne számlák szorítása nélkül élni? Víz, áram, gáz... Mennyivel több maradna másra, ha nem kellene a szolgáltatóknak fizetni. Megálmodták és megépítették már azokat a házakat, amelyekben az önellátás megvalósítható.

Autonóm ház

Önellátás kompromisszumokkal

Daryl Hannah önellátó házaA téli fűtés költségén igen sokat lehet spórolni. Bármely olyan technológia közelebb visz az önellátás felé, amely ez irányú kiadásainkat csökkenti. Egy passzív ház, de akár egy barlanglakás is megkönnyítheti mindennapjainkat. Ha nincs lehetőségünk az építkezésre, a lakás utólagos szigetelése, megfelelő nyílászárók beépítése is csökkenti a fűtésszámlát.
Az áramfogyasztás csökkenthető, gyakorlatilag nullára redukálható szélerőművek, napkollektorok és biomassza-kazán felhasználásával. Az önellátásnak erre a formájára már Magyarországon is van példa.
A vezetékes víz fogyasztás fúrott kút vizének felhasználásával (talajvízből szivattyú segítségével) és a csapadék összegyűjtésével csökkenthető.
Az Európai Unió egyes országaiban (Svédországban például) jelenleg is feltétel az alacsony energiafelhasználás az új lakások építésének engedélyezése során. A tervek szerint néhány év múlva már csak olyan önellátó házak lesznek építhetők, melyek maguk biztosítják a szükséges energiát lakóik számára.

Autonóm házak

Megvalósított autonóm házAz autonóm házak olyan passzívházak, amelyek minden szolgáltatótól függetlenek.
Az építőanyagok természetesek: vályog, fa, szalma, újrahasznosított papír, parafa. Tetejük fazsindellyel burkolt vagy lapos zöld tető. Berendezési tárgyaik fából és újrahasznosított papírból készülnek.
Az autonóm házak energiafelhasználása és vízfogyasztása igen alacsony. Ennek érdekében a világítást energiatakarékos LED égőkkel biztosítják, a víz- és energiatakarékos háztartási gépek pedig napkollektorról működnek.
A fürdőszoba víztakarékos, a WC többnyire vízöblítés nélküli. Az ivóvizet saját kút szolgáltatja, de összegyűjtik az esővizet is.
A fűtést az autonóm házakban szolár-fűtés, biomassza-fűtés, valamint a talaj hőjének visszanyerése biztosítja.
Az áramot napkollektorok és szélerőművek termelik. A termelt áram akkumulátorokban tárolható.
A hulladék nagy részét újrahasznosítják. A képződő igen kevés szennyvizet növények tisztítják. A komposztáló toalettben humusz képződik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr35444027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása