Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Ablaktípusok - 2. rész

2013. március 21. 07:16 - Fekete Józsi

Az előző cikk az ablakok nyitás szerinti típusait és az ablaküveg típusokat tekintette át. A nyílászáró kiválasztása során fontos szempont a beépítendő ablak keretének és a toknak az anyaga is. Az egyes alapanyagok eltérő hő- és hangszigetelési értékekkel rendelkezhetnek, különböző az áruk és befolyásolhatják lakásunk hangulatát is.

Fa ablak

Fa-ablak-11.jpgA természetes szépségű vagy pácolt, lakkozott, festett ablakkeretek utánozhatatlan hangulatot varázsolnak lakásába. Minőségüket elsősorban a felhasznált fafajta határozza meg. A fenyő olcsóbb, a keményfa keretek viszont tartósabbak. Egy jó minőségű fa nyílászáró hosszú élettartamú, hő- és hangszigetelő képessége kiváló.Az ablakok általában réteg ragasztott alapanyagból készülnek. A környezeti hatásoktól felületkezeléssel védik a fát.

Műanyag ablakok

5_kamrs.jpgA műanyag keretek alaktartását belső acélváz biztosítja. A minél tökéletesebb hőszigetelés érdekében a gyártók több kamrás változatokat fejlesztettek ki. A 3 légkamrás változat olcsóbb, viszont kisebb a beépítési mélysége, emiatt kevésbé stabil. Az 5 légkamrás profil beépítési mélysége nagyobb, stabilabb, hő- és hangszigetelő képessége sokkal jobb. A 7 kamrás változatot kevésbé keresik, bár hőszigetelése kiváló. Ekkor már a beépített ablaküveg a meghatározóbb a hőveszteség szempontjából.
Előnye ezeknek a kereteknek, hogy nem igényelnek különösebb karbantartást, elég lemosni őket. Színtartóak, nem kell festeni őket.

Alumínium ablakok

aluminium_ablak_3_reteg_uveg_hoszigeteles.jpgHőhídmentes aluprofilokból állítják elő őket. Tartósak, általában nem szorulnak később javításra. Bár már a 60-as évek óta kaphatók, még nem eléggé elterjedtek a lakosság körében. Régebben problémát okozott alacsony hőszigetelő képességük. Az eltelt évtizedek alatt sokat változott szerkezetük. Könnyebbé váltak, üvegezésük pedig tökéletesedett. A legkorszerűbb alumínium ablakok hőhídmentesek, hőszigetelésük megfelel az elvárásoknak.

Acél ablakok

acelprofil.jpgLéteznek hőhídmentes és hőhidas kivitelben is. Utóbbiak azonos hőmérsékletű terek elválasztására javasoltak. Az acél profilokat is leginkább középületekben, ipari üzemekben használják fel. Igen tartósak, nagy teherbírásúak, de a korrózió veszélye miatt igen fontos a megfelelő felületkezelés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr985138612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása