Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Út a hobbitok földjére

2013. július 05. 08:32 - Fekete Józsi

Sokunk álma olyan békés, idilli környezetben élni, mint amely Hobbitfalvára jellemző. Apró, békés emberek élnek apró, domboldalba vájt, szinte észrevétlenül a tájba simuló házakban. Vonz minket ez a felhőkarcolók és multik nélküli csöndes világ. A Megye földjére nem utazhatunk el, de megépíthetjük a magunk kis hobbit házát.

hobbitfalva.jpg

Hobbitfalva

hobbit_haz.jpgA Gyűrűk Ura kis földkunyhóit nem kereshetjük fel. A Megyében legalábbis nem. Ezek a házacskák azonban Új-Zélandon épültek a valóságban, vagyis valódi házak - megépíthetők. A világ számos táján megtalálhatjuk őket, bár általában nem a filmben látott hobbit házak pontos másolatai.
Az "igazi" Hobbitfalvát az új-zélandi Matamata város közelében fekvő Alexander Farmon találhatjuk meg. 1999. tavaszától nagyjából egy év alatt 37 házacska épült fel. A hadsereg épített autóutat, hogy megközelíthető legyen a filmbéli kis település és 400 ember dolgozott 9 hónapig a kunyhók és kertek építésén, gondozásán. Az eredmény csodálatos, de kissé lehangoló a tudat, hogy ezek az épületek nem lesznek túl hosszú életűek, ha magukra hagyják őket. A hatalmas tölgyfa pedig még eddig sem élt, hiszen apró darabokra vágva érkezett Matamatából. Összerakták, műleveleket importáltak hozzá, de már csak a filmvásznon kelthették életre.

Hobbit házak

hobbit_haz_telen.jpgAz emberek sok ezer éve "feltalálták" a hobbit házakat. Apró üregeket, de olykor nagyobb veremszerű épületeket is vájtak, mint például 1100 éve a vikingek. A fa csaknem mindenütt megtalálható volt, tehát a tetőszerkezet megépítése nem okozott gondot. Földdel beborították az egész építményt, aztán már csak hagyni kellett, hogy benője a fű.
Hobbitfalva házai kezeletlen gerendákból, rétegelt lemezből, polisztirénből épültek Új-Zélandon. Nekünk nem kell, sőt nem is feltétlenül érdemes ezekhez az anyagokhoz ragaszkodni. Fából, betonból, de még autógumikból és műanyag flakonokból is épültek már hobbit házak. Bármilyen anyagot is használunk fel építéséhez, a környezetét kitöltő föld jó hőszigetelést biztosít otthonunk számára. A tetejét is fedheti föld és benőheti a fű - garantáltan nem viszi el az első vihar. Ha az ablakokat megfelelően védve helyezzük el, sem eső, sem jég nem tehet kárt bennük, de még a hó sem lepi be őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr265391926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása