Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Fűtésrendszerek

2013. február 11. 22:54 - Fekete Józsi

A lakások piaci értékére nagy hatással van az azokban kiépített fűtésrendszer milyensége. Az egyszerű kályhától az infrafűtésig bármivel találkozhatunk, amikor lakásnézőbe indulunk. Természetesen pénztárcánk is diktál, de a döntés meghozatalakor érdemes figyelembe venni a meglévő fűtésrendszert is. Gondoljuk ilyenkor végig, mennyi munkával és mekkora rezsiköltséggel jár majd a téli fűtés! Azt is, mennyibe kerülhet a fűtésrendszer esetleges átalakítása.

padlofutes_1.jpg

Hagyományos fűtésrendszerek költségei

ontottvas-radiator.jpgHagyományos gázkazán - A rendszer kiépítése az engedélyek beszerzésétől az üzembe helyezésig nagyjából kétmillió forintunkat viszi el egy körülbelül 100 m² nagyságú családi ház esetén. Az éves rezsiköltségben a fűtés 360 000 forintnyi összegben szerepel majd.
Kondenzációs gázkazán - A beruházási költség a padlófűtés kiépítésével együtt elérheti a hárommillió forintot. Az éves fűtésszámlánk valamivel kevesebb lesz: mintegy 300 000 Ft.
Elektromos fűtőtestek - Ennek a fűtésrendszernek a kiépítését viszonylag kevésből megússzuk: alig több, mint egymillió forintba kerül. Ami elriaszthat minket mégis tőle, az az éves fűtésszámla, amely 800 000 Ft felett várható.
Elektromos padlófűtés - A beruházási költség 1 700 000 Ft körül van, de a rezsi még mindig sok: éves szinten 700 000 Ft.
Infrafűtés - A kiépítés költsége itt a legmagasabb: 2 300 000 Ft, de mégis vonzó megoldás lehet, mivel az éves fűtésszámla mindössze 232 000 Ft.

Az infrafűtés

infrapanel.jpgAz infrafűtés az egyik legkorszerűbb fűtési lehetőség. Gazdaságos, kényelmes, emellett kellemes környezetet biztosít számunkra. A négyszögletes vagy kör alakú, természetes anyagból készült úgynevezett infrapanelek árammal működnek. Infravörös hullámokat állítanak elő, melyek - a nap sugárzásához hasonlóan - meleg érzetet keltenek. Az infravörös hullámok 80%-ban közvetlenül a tárgyakat, személyeket melegítik fel. Ez a típusú fűtésrendszer könnyen szerelhető, esztétikus.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazunktaja.blog.hu/api/trackback/id/tr515075359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luighi 2013.02.13. 12:31:50

Azért jó néhány kifejezetten kedvező metódus kimaradt:
Hőszivattyú (víz-víz, víz-levegő, levegő-levegő/inverteres klíma)
Ingyenfűtések (nem a lopott fa és társai) hanem napkollektor, napelem, passzív ház és ezek kombinációi.

Akkor születtek volna 50eFt alatti rezsik is. Persze nem havonta, hanem évente.

Bettina Karacsonyi 2020.02.24. 21:11:54

Érdeklődnék, hogy miért kerül az infrafűtés 2,3M ft-ba? Ez úgy értendő, hogy kihívok egy szakembert, és ő szereli fel a plafonra, vezeti a vezetéket, tehát mindent? Ha valaki ügyes, ez házilag is kiépíthető, és akkor sokkal olcsóbb, ugye? Úgy láttam, egy infrapanel csak 50-80e ft körül van. Előre is köszönöm a választ!
süti beállítások módosítása