Házunk tája

Ingatlan, ház, lakás és ami csak belefér ezekkel kapcsolatban

Okosotthonok elérhető közelségben

2017. április 19. 18:33 - Fekete Józsi

Amikor több évtizede a híradásokban a színes televízióról kezdtek beszélni, sokan úgy vélték, hozzánk az ilyen modern dolgok soha nem fognak eljutni...
Most, amikor még magad nyitod ki kaput, majd magad kapcsolod fel a villanyt a lakásodba belépve, elhiszed-e, hogy egyszer majd az otthonod még a tejet is megrendeli, ha fogytán van a hűtődben? Ugye nehezen?

Távirányítható okosotthon

Tovább
Szólj hozzá!

Ingatlanhirdetés (régen és) ma

2016. december 04. 17:51 - Fekete Józsi

Kezdetben vala... hogy Ádámnak és Évának még nem kellett ingatlanhirdetéseket böngésznie. Igaz, nem kaptak lakást a Szentírás szerint az Úrtól, de nem is nagyon volt rá szükségük (eleinte). Ha nem a Biblia felől közelítve nézzük a régmúltat, a helyzet akkor is hasonló: az első emberek még viszonylag könnyen számon tarthatták a megüresedett barlang-, üreg- és egyéb helyeket. Mára azonban jócskán megváltozott a helyzet.

Ősemberbarlang

Tovább
Szólj hozzá!

Kertépítés - A vakond 6 tanácsa

2014. április 03. 07:37 - Fekete Józsi

Hamarosan újra hét ágra süt a nap - gondolom téged is vonz már a kerted. Veteményeznél vagy inkább parkot szeretnél? Egészséges, zöld pázsitot fákkal, gyönyörű virágokkal? Ez nekem is tetszene, de félek, nem úgy fogsz hozzá a kertépítéshez, hogy én érezzem jól magam benne. Elmondom hát, hogyan építhetsz kertet a vakondnak.

Vakond

Tovább
Szólj hozzá!

Út a hobbitok földjére

2013. július 05. 08:32 - Fekete Józsi

Sokunk álma olyan békés, idilli környezetben élni, mint amely Hobbitfalvára jellemző. Apró, békés emberek élnek apró, domboldalba vájt, szinte észrevétlenül a tájba simuló házakban. Vonz minket ez a felhőkarcolók és multik nélküli csöndes világ. A Megye földjére nem utazhatunk el, de megépíthetjük a magunk kis hobbit házát.

hobbitfalva.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Farkasbiztos szalmaházak

2013. június 10. 07:31 - Fekete Józsi

Mintegy 110 évvel ezelőtt Nebraskában valakinek eszébe jutott, hogy szalmabálákból is lehetne házat építeni. Valószínűleg nem ismerte a mesét, amelyben a farkas elfújta a szalmából épült házat. A szalmaház kiállta az idő próbáját. Sem a farkas, sem a szél nem fújta el. Azóta sok ezer épület készült szalmabálák felhasználásával.

nyirsegi-szalmahaz.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: szalmaház

Barlanglakások

2013. május 22. 07:27 - Fekete Józsi

Vízcseppek által évmilliók alatt kimosott üregek, csákánnyal és lapáttal mélyített pincék, munkagépek markolóival kivájt mesterséges barlangok - mind az ember lakhelyei voltak és néhol még jelenleg is azok. A neandervölgyi ember számára nem volt más lehetőség, de a későbbi korok embere választhatott, mégis újra és újra visszatért a föld felszíne alá.

barlanglakas01.jpg

Tovább
2 komment

Télen-nyáron faházban

2013. május 02. 07:00 - Fekete Józsi

A szerszámos kamráktól a lakóépületekig sokféle szabadtéri faépítmény létezik. A közhiedelem úgy tartja, hogy a faházak nem időtállók, valamint rossz a hőszigetelésük, ezért csak nyáron lakhatók. Azt mindenki elismeri ugyanakkor, hogy ezek az épületek dekoratívak. Környezetükbe jól illeszkednek, belső terük pedig igény esetén rusztikusan kialakítható, hangulatos.

fahaz02.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Passzívházak pro és kontra

2013. április 04. 08:10 - Fekete Józsi

Valamennyiünk álma egy olyan lakás, ahol állandóan friss a levegő, nyáron nincs túl meleg és télen sem kell fűteni. A passzívházak ezt az álmot - majdnem - megvalósítják. A tervezés és kivitelezés során elsődlegesen az épület fűtésének energiaigényére és a légtömörségre koncentrálnak. Ez meghatározza az épületek fekvését, alakját, szerkezetét.

passzivhaz02.jpg

Tovább
12 komment
süti beállítások módosítása